Kim jesteśmy?

Jesteśmy organizacją czasu wolnego dla dzieci i młodzieży. Jesteśmy Fundacja Hobbit.

Jakie są nasze kierunki działań?

• Wychowanie
• Edukacja
• Ekologia
• Rekreacja
• Sport
• Poszukiwanie
• Doskonalenie się
• Komunikowanie się
• Współpraca

Na czym opieramy naszą aktywność?

Nasze działanie opieramy na doświadczeniach i wyzwaniach granicznych, to aktywność związana z przygodą, głębokim i pozostawiającym ślad wrażeniem, które tworzy wyjątkowe postawy gdzie droga do oczekiwanych zachowań prowadzi poprzez przeżywanie. W tej aktywności ważne jest aby spojrzeć poza własne otoczenie, przyjmować wyzwania, przekraczać granice, pokonywać przeszkody, podejmować ryzyko i decyzje, konsekwentnie się ich trzymać, przetrzymać wybraną drogę, znajdować kreatywne rozwiązania – wszystko to są kompetencje, których się nabywa trudno je pozyskać w domu czy szkole, bo nie chodzi tutaj o wiedzę, ale o nastawienia, postawy, kształtowanie charakteru i osobowościowy - wzrost. Przeżycia są często tak silne i wywierają tak duże wrażenie, że konfrontujący się z nowymi siłami ogranicza się tylko do tego, co najistotniejsze.
Przeżycia poddawane są refleksji gdzie grupa stanowi istotny katalizator przemiany. Należy pamiętać, że przeżycie jest kategorią bardzo subiektywną ważne jest to aby z przeżycia wyciągnąć przyczynek do nauczenia się czegoś.
W działaniu nie jest ważny cel, ale droga - uczenia się poprzez doświadczenie w tej drodze.

Czym jest dla nas żeglarstwo?

Na żeglarstwo nie tylko można, ale i trzeba patrzeć na dwa sposoby:
• atrakcyjny sposób spędzania czasu wolnego,
• istotny składnik jakości życia,
Mogą one służyć dobrej rozrywce, jak również mogą stać się drogą do wzbogacenia własnej osobowości i poznania siebie. Podstawowym celem, zadaniem w związku z powyższym jest:
• dostarczenie wrażeń, wyobrażeń, spostrzeżeń o otaczającym świecie, co umożliwia ukształtowanie obrazu otaczającej nas przyrody, społeczeństwa i kultury,
• rozbudzenie potrzeby poznania świata i racjonalnego w nim działania,
• ukazanie urody życia poprzez dostarczenie doznań estetycznych,
• ukazanie ogromu i złożoności otaczającego świata, co wzbogaca poczucie sensu życia.
• funkcja kompensacyjna - służy odreagowaniu fizycznego zmęczenia organizmu, znużenia psychicznego, służy regenerowaniu sił psychofizycznych organizmu,
• funkcja rozwojowa osobowości – sprzyja odreagowania rutyny, nudy, poszukiwanie iluzji emocjonalnych wrażeń,
• funkcja rozrywkowa.

Co organizujemy